Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufba.br/handle/ri/36247
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
Title: Optimization of sample preparation procedures for evaluation of the mineral composition of fish feeds using ICP-based methods
Other Titles: Otimização dos procedimentos de preparação da amostra para avaliação da composição mineral dos alimentos para animais de pesca utilizando métodos baseados em ICP
metadata.dc.creator: Souza, Sidnei de Oliveira
Pereira, Talita Reis dos Santos
Ávila, Dayara Virgínia Lino
Paixão, Luciane Brito da
Soares, Sarah Adriana Rocha
Queiroz, Antônio Fernando de Souza
Pessoa, Amália Geiza Gama
Korn, Maria das Graças Andrade
Maranhão, Tatiane de Andrade
Araújo, Rennan Geovanny Oliveira
metadata.dc.description.resumo: This work describes the application of an experimental design in optimizing the decomposition and spectrometer operational conditions for analysis of fish feeds. The content of 22 elements (six macroelements, four micro elements and eleven trace elements) in feeds for fishes (ornamental and for human consumption) was de termined by inductively coupled plasma (ICP)-based methods. Limits of quantification were obtained and the values ranged between 0.02 mg kg−1 (Cd) and 76 mg kg−1 (Al). Evaluation of the methods was achieved through analysis of standard reference material, Oyster Tissue (NIST 1566b) and Tea (NCS DC 73351). Element con centrations in feed samples for ornamental fish ranged from < 0.02 mg kg−1 (Cd) to 2.79% (P) and for fish breeding for human consumption from < 0.02 mg kg−1 (Cd) to 2.00% (Ca). The concentrations of the elements obtained in the analyzed fish feeds were within the limits established by Brazilian and American legislation for regulated elements.
Abstract: Este trabalho descreve a aplicação de um desenho experimental na otimização da decomposição e do espectrómetro condições operacionais para a análise dos alimentos para peixes. O teor de 22 elementos (seis macroelementos, quatro microelementos e onze elementos de traço) nos alimentos para peixes (ornamentais e para consumo humano) foi determinado por métodos indutivamente acoplado ao plasma (ICP). Foram obtidos limites de quantificação e valores variaram entre 0,02 mg kg−1 (Cd) e 76 mg kg−1 (Al). A avaliação dos métodos foi conseguida através de análise de material de referência padrão, tecido ostra (NIST 1566b) e Chá (NCS DC 73351). As concentrações de elementos em amostras de alimentos para peixes ornamentais variaram entre < 0,02 mg kg−1 (Cd) e 2,79% (P) e para os peixes reprodução para consumo humano de < 0,02 mg kg−1 (Cd) a 2,00% (Ca). As concentrações dos elementos obtidos nos alimentos para peixes analisados estavam dentro dos limites estabelecidos pela legislação brasileira e americana para elementos regulados.
Keywords: Composição mineral
Alimentação de peixe
Desenhos experimentais
Espectrometria de emissão ótica de plasma indutivamente acoplada - ICP OES
Espectrómetro de massa de plasma indutivamente acoplado - ICP-MS
metadata.dc.subject.cnpq: CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA
metadata.dc.language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal da Bahia
metadata.dc.publisher.initials: UFBA
Citation: SOUZA, Sidnei de Olivera et al. Optimization of sample preparation procedures for evaluation of the mineral composition of fish feeds using ICP-based methods. Food Chemistry, Salvador, BA, v. 273, p. 106-114, 1 fev. 2019. Disponível em: https://www.journals.elsevier.com/food-chemistry. Acesso em: 01 nov. 2022.
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.178
URI: https://repositorio.ufba.br/handle/ri/36247
Issue Date: 29-Jan-2018
Appears in Collections:Artigo Publicado em Periódico (POSPETRO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1-s2.0-S0308814618302024-main.pdfArtigo científico de Sidnei Oliveira Souza... [et al]306,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.