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dc.creatorSantos, Juscivaldo Passos dos-
dc.date.accessioned2024-07-22T21:45:37Z-
dc.date.available2024-07-22T21:45:37Z-
dc.date.issued2024-03-06-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufba.br/handle/ri/39642-
dc.description.abstractThe use of biodegradable materials has been a focus in the industrial production of packaging. To achieve this, the use of renewable natural polymers has been the most studied alternative. Therefore, the search for new sources of starch is one of the most studied topics in the area, as it is an abundant natural polymer, with characteristics necessary for the production of biodegradable films and because it is sometimes an edible product. Inhambu, the popular name given to the species Dioscorea Trifida L. in the Bahia Southern Lowlands, is a tuber rich in starch. It was used to extract starch, which was later modified, characterized and used in the production of films and nanoparticles. Native and modified starches presented physicochemical characteristics suitable for applications as raw materials in the production of biopolymers. Modifications by acetylation resulted in changes in crystallinity, evidenced in the XRD profile, and in physicochemical characteristics when compared to native starch. The production of native and acetylated nanostarches yielded nanometric particles with potential application as reinforcement in starch films. The films prepared with inhambu starch, reinforced with nanostarch and cellulose nanocrystals, showed good barrier characteristics, such as water vapor permeability and good mechanical performance when compared to the standard film. The films containing natural additives (hibiscus extract and pink pepper oil) performed well in antioxidant and antibacterial potential tests and can be used as packaging devices. The materials produced in this work had their properties evaluated using various characterization techniques, enabling a detailed study to support future applications.pt_BR
dc.description.sponsorshipFapesbpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Bahiapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAmido, .pt_BR
dc.subjectInhambupt_BR
dc.subjectnanoamidopt_BR
dc.subjectnanocelulosept_BR
dc.subjecthibiscopt_BR
dc.subjectpimenta rosapt_BR
dc.subjectAntioxidantept_BR
dc.subjectantimicrobianopt_BR
dc.subject.otherstarchpt_BR
dc.subject.otherInhambupt_BR
dc.subject.othernano starch,pt_BR
dc.subject.othernanocellulosept_BR
dc.subject.otherhibiscuspt_BR
dc.subject.otherpink pepper,pt_BR
dc.subject.otherantioxidantpt_BR
dc.subject.otherantimicrobialpt_BR
dc.titleExtração, caracterização e modificação do amido de inhambu (dioscorea trifida l.) para produção de filmes ativos reforçados com nanoamido e nanocristais de celulose contendo hibisco e pimenta rosa como aditivos naturaispt_BR
dc.title.alternativeExtraction, characterization and modification of inhambu starch (dioscorea trifida l.) for production of active films reinforced with nanostarch and cellulose nanocrystals containing hibiscus and pink pepper as natural additivespt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Engenharia Quimica (PPEQ) pt_BR
dc.publisher.initialsUFBApt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::ENGENHARIASpt_BR
dc.contributor.advisor1José, Nadia Mamede-
dc.contributor.advisor2Rigoli, Isabel Cristina-
dc.contributor.referee1Fiuza, Cleidiene Souza de Miranda-
dc.contributor.referee2Luporini, Samuel-
dc.contributor.referee3Assis, Denilson de Jesus-
dc.contributor.referee4Vidal, Rosangela Regia Lima-
dc.contributor.referee5Rigoli, Isabel Cristina-
dc.creator.ID0009-0001-7288-7339pt_BR
dc.creator.Latteshttps://wwws.cnpq.br/cvlattesweb/PKG_MENU.menu?f_cod=3D0E04D39E2B3C37B80B1DAF4819225Ept_BR
dc.description.resumoO uso de materiais biodegradáveis tem sido o foco na produção industrial de embalagens. Para tal, a utilização de polímeros naturais renováveis tem sido a alternativa mais estudada. Logo, a busca por novas fontes de amido, que é um polímero natural abundante, que reúne as características necessárias para produção de filmes biodegradáveis, e as vezes comestíveis, é um dos temas mais estudados na área. O Inhambu, nome popular dado à espécie Dioscorea Trifida L., no Baixo Sul baiano, um tubérculo rico e matéria amilácea, foi utilizado para extração de amido que posteriormente foi modificado, caracterizado e utilizado na produção de filmes e nanopartículas. Os amidos nativo e modificado apresentaram características físico-químicas adequadas para aplicações como matéria prima pra a produção de biopolímeros e nanocargas, respectivamente. As modificações por acetilação resultaram na alteração da cristalinidade, percebida pelo perfil de DRX, e nas características físico-químicas comparadas com o amido nativo. A produção de nanoamidos nativo e acetilado rendeu partículas nanométricas com potencial aplicação como reforço em filmes de amido. Os filmes preparados com o amido de inhambu, reforçados com nanoamido e nanocristais de celulose, apresentaram boas características de barreira, como permeabilidade ao vapor de água e bom desempenho mecânico, comparados ao filme padrão. Os filmes contendo extrato de hibisco apresentaram bom desempenho nos testes de potenciais antioxidante e antibacteriano, podendo ser usados como dispositivos em embalagens. Os materiais produzidos nesse trabalho tiveram suas propriedades avaliadas utilizando várias técnicas de caracterização, viabilizando um estudo detalhado para embasar futuras aplicações.pt_BR
dc.publisher.departmentEscola Politécnicapt_BR
dc.type.degreeDoutoradopt_BR
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