Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://repositorio.ufba.br/handle/ri/14435
Tipo: Artigo de Periódico
Título: Determination of chemical elements in africanized Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae) honey samples from the State of Piauí, Brazil
Título(s) alternativo(s): Química Nova
Autor(es): Sodré, Geni da Silva
Marchini, Luís Carlos
Zucchi, Orgeda Luiza Araújo Domingues
Nascimento Filho, Virgilio Franco
Otsuk, Ivani Pozar
Moreti, Augusta Carolina de Camargo Carmello
Autor(es): Sodré, Geni da Silva
Marchini, Luís Carlos
Zucchi, Orgeda Luiza Araújo Domingues
Nascimento Filho, Virgilio Franco
Otsuk, Ivani Pozar
Moreti, Augusta Carolina de Camargo Carmello
Abstract: Honey is a food used since the most remote times, appreciated for its characteristic flavor, considerable nutritional value and medicinal properties; however, little information exists about the presence of chemical elements in it. The objectives of this work were to determine the chemical elements present in 38 honey samples, collected directly from beekeepers from the State of Piauí, Brazil and to verify whether they presented any contamination. The chemical elements were determined by means of Total Reflection X-ray Fluorescence. The means of three replicates were: K (109.671 ± 17.487), Ca (14.471 ± 3.8797), Ti (0.112 ± 0.07), Cr (0.196 ± 0.11), Mn (0.493 ± 0.103), Fe (1.722 ± 0.446), Co (0.038), Ni (0.728 ± 0.706), Cu (0.179 ± 0.0471), Zn (0.967 ± 0.653), Se (not detected), Br (not detected), Rb (0.371 ± 0.097), Sr (0.145 ± 0.45), Ba (11.681), Hg (not detected), and Pb (0.863) µg g-1.
Palavras-chave: Honey
Africanized honey bee
Chemical elements
País: Brasil
Tipo de Acesso: Acesso Aberto
URI: http://repositorio.ufba.br/ri/handle/ri/14435
Data do documento: 2007
Aparece nas coleções:Artigo Publicado em Periódico (Química)

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
0100-40422007000400030.pdf104,54 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.